Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Tap av øyevipper og øyenbryn

Øyevipper og øyenbryn

Noen med alopecia opplever å miste øyevipper og/eller øyenbryn. Noen velger å erstatte øyevipper eller øyenbryn, mens andre velger å ikke erstatte dem. Dette er individuelt og helt opp til deg selv, og det vil ofte være situasjonsbetinget.

Hvis du ønsker å erstatte bryn og/eller vipper, finnes det flere muligheter. Her anbefaler vi at du prøver deg frem, slik at du finner en løsning som passer deg. En mulighet er å tegne på vipper eller bryn selv. Mange benytter seg her av vannfast sminke, slik at sminken kan vare en hel dag. Vi anbefaler å oppsøke en makeup-artist for å få veiledning når det gjelder påtegning av vipper og bryn. Hvis man ønsker en mer permanent løsning kan man tatovere på øyevipper eller bryn. Les mer om dette under avsnittet «Kosmetisk tatovering» nedenfor. En annen mulighet er å lime/feste på øyevipper eller øyenbryn. Vippe-extensions kan være mulig å få festet på så lenge man har igjen flere egne øyevipper, ettersom vippe-extensions festes til ens egne øyevipper. En annen løsning for øyevipper kan være å feste på løsvipper. Det er også mulig å kjøpe ferdiglagede bryn som man teiper eller limer fast. Disse kan sitte på over lengre tid. Hvordan man ønsker å ha sine øyenbryn og øyevipper, er veldig individuelt.

Ta gjerne kontakt med oss i Alopeciaforeningen for flere konkrete tips. Trykk her for vår kontaktinformasjon.

Kosmetisk tatovering

Tatovering av øyenbryn eller vippelinje/eyeliner kan være et alternativ for de som mister bryn og/eller vipper. Det finnes ulike teknikker for dette. Permanent makeup og microblading er to eksempler. Permanent makeup og microblading er mer skånsomt enn tradisjonell kroppstatovering og har derfor kortere varighet. For eksempel legges permanent make up i det øverste hudlaget. Nærmere bestemt implanteres pigmentene omtrent 0,5 mm ned i huden. Tradisjonell kroppstatovering implanteres derimot 2 mm ned og sitter derfor lenger. Ved permanent makeup brukes en tatoveringspenn med nål og farge. Ved microblading brukes derimot små metallblader som skjærer små linjer inn i huden, og deretter gnis fargen inn i såret. Resultatet av disse to teknikkene gir en hårlignende effekt som skaper en etterligning av naturlige øyenbryn.

Behandlingsforløp

Tatovøren legger først en bedøvende krem på hudområdet som skal behandles. I samarbeid med kunden tegner behandleren så et forslag til form på brynene. Behandlingen kan oppleves som ubehagelig, men ikke direkte smertefull. Etter behandlingen er huden litt rød og hoven, men dette forsvinner etter kort tid. Fargen framstår noe sterkere eller skarpere rett etter behandling. Etter fire til syv dager regenereres huden, og en viss del av fargen forsvinner. Etter noen uker er det nødvendig med en oppfølgingstime hvor man eventuelt justerer form og farge. Hvor lenge tatoveringen varer før det er behov for påfyll, varierer fra ett til fem år. Faktorer som spiller inn er hudtype, cellefornyelse i huden, hvilket område som er behandlet, farge og livsstil.