Ved å klikke “Godta”, godtar du lagring av informasjonskapsler på enheten din for å forbedre nettstednavigasjon, analysere nettstedbruk og bistå i vår markedsføringsinnsats. Se vår Personvernerklæring for mer informasjon.

Løsninger ved hårtap

Ulike løsninger ved hårtap

Det er vanskelig å anbefale bestemte løsninger, men det finnes mange ulike alternativer for de som opplever hårtap. Det handler om å finne den løsningen som passer akkurat deg.

Noen har få flekker uten hår, mens andre har kanskje mistet nesten alt av håret. Noen velger å dekke til de få eller mange hårløse flekkene, mens andre velger å la disse være synlige. Flere velger også en kombinasjon av ulike alternativer, og valget er ofte situasjonsbetinget. Dette er individuelt og opp til hver enkelt. Vi i Alopeciaforeningen opplever at markedet for ulike løsninger ved hårtap har endret seg enormt de siste årene, og de fleste gir oss tilbakemeldinger om at de finner gode løsninger. Kontakt gjerne oss i Alopeciaforeningen for å få råd og tips på veien. Uansett om du velger å gå med noe på hodet eller ei - husk at vi er her for deg.

Å la hårtapet være synlig

Et alternativ er å la hårtapet være synlig og møte verden med et flekkete eller hårløst hode. Flere forteller at det gir frihet i hverdagen – man slipper for eksempel å bruke tid og energi på ulike typer hårerstatninger. Når flekkene er små, dekker mange til disse med sitt eget hår hvis dette er mulig. Ved et mer utbredt hårtap velger noen å barbere bort det resterende håret, mens andre velger å la det vokse. Å skulle barbere bort det håret som er igjen, kan for noen oppleves som vanskelig, men for mange blir resultatet befriende.

Spray og pulver

Det finnes sprayer og pulver som kan sprayes eller drysses over håret og/eller hårløse flekker. Disse kan skjule flekkene eller bidra til at gjenværende hår ser fyldigere ut. Dette kan kjøpes hos forhandlere som selger hårerstatninger, og hos enkelte frisører. Et eksempel er Toppik. Dette er laget av proteinet keratin, som er samme type protein som finnes i håret vårt. Toppik kommer i forskjellige farger og finnes i pulver og spray. Andre eksempler er fargespray (for eksempel opprinnelig brukt til ettervekst) eller vannfast sminke for å gi de hårløse flekkene en farge som er lik hårets farge.

Tatovere hodebunnen

Scalptattoo/scalppigmentering er et eksempel på en teknikk man benytter for å tatovere hodebunnen. Denne teknikken skaper en illusjon av hårstrå eller av et barbert hode. Dette regnes som en kosmetisk prosedyre, og den består i at man påfører naturlige pigmenter via spesialiserte mikronåler i epidermisnivået (overhuden) i hodebunnen. Prosessen foregår vanligvis over to–tre økter, med ca. tre–fire timers behandlingstid. Dette gjør det mulig å gradvis bygge opp hårtetthet og naturlig fornye hårlinjen til ønsket utseende. Pigmenteringen kan sitte i opptil ti–femten år. Det kan være nødvendig med en «touch-up-sesjon» ca. hvert fjerde år for å beholde resultatet.

Hodeplagg

Hodeplagg kan kjøpes i mange ulike butikker og finnes i utallige varianter og stiler. Disse kan være med på å skape en «look» og bidra til den stilen man ønsker å ha. Hodeplagg kan også være praktisk for dem med hårtap. Hvis man har mistet store deler av håret, kan hodeplagg for eksempel bidra til at man ikke blir solbrent. Det kan også oppleves som kaldt å ikke ha noe på hodet på kaldere dager. Det finnes hodeplagg som er tilpasset dem med hårtap. Noen av disse kan for eksempel være festet med hår som gir et inntrykk av at man har sitt eget hår under. Noen velger å bruke skjerf, og disse kan knyttes på ulike måter. Her har eksempelvis YouTube mange opplæringsfilmer og tips.

Ulike hårerstatninger

Hårerstatninger er en fellesbetegnelse for løsninger der man tilfører eller erstatter hår. Ved å benytte hårerstatninger kan man finne løsninger som ligner på ens tidligere hår, eller finne en ny og ønsket frisyre. For å finne den riktige løsningen tar man ofte utgangspunkt i hvor mye hår man har mistet, og hva slags frisyre man ønsker seg. Hvilken type frisyre, hvilken hårtype, hvilket bunnmateriale og hvilken festemetode du ønsker, er helt opp til deg. Det er mange valg som skal tas, og som avhenger av hverandre. Vi anbefaler å bestille en uforpliktende konsultasjon hos en forhandler for å se på ulike produkter og finne ut hvilke løsninger som kan passe for ditt hårtap. Mange forhandlere av ulike hårerstatninger har egne separate rom hvor man får være alene hvis man ønsker dette. Når det gjelder pris på de ulike hårerstatningene kan disse variere enormt, og det er derfor vanskelig å gå mer konkret inn på dette. Det samme gjelder spørsmål om vedlikehold og styling av ulike hårerstatninger. Vi anbefaler derfor at du tar kontakt med Alopeciaforeningen eller en forhandler for å få disse tipsene.

Hair extensions

Hair extensions er en type hårerstatning som festes i eksisterende hår for å gi et fyldigere og/eller lengre resultat. Dette kan være en løsning for de som fortsatt har en del hår, men som ønsker mer hår for å dekke over områder med lite hår. Hair extensions finnes i utallige nyanser når det gjelder farge, mengde på hår og struktur (for eksempel krøllete eller slett hår). Noen ønsker seg løsninger som matcher ens naturlige hår, mens andre endrer fargenyanser, for eksempel ved å legge inn stripeeffekter eller endre gråprosenten. Det brukes ulike hårtyper i forskjellige hair extensions, alle med ulike kvaliteter, egenskaper, fordeler og ulemper. Hårtyper som benyttes i ulike hårdeler kan være ekte hår (for eksempel norsk, europeisk, asiatisk), syntetisk fiberhår eller blandingshår. Det finnes mange forskjellige festemetoder, for eksempel voks og varme, clips, microringer, lim og teip. Disse kan variere både i styrke og i varighet.

Hårdeler

Hårdeler brukes også som hårerstatning og er med på å dekke til hårløse flekker. Disse tilpasses til de områdene på hodet hvor håret er helt eller delvis borte. Hårdelen fusjoneres med eksisterende hår slik at det ikke skal være mulig å oppdage at man bruker hårerstatning. Hårdeler kan man få kjøpt i alle ønskede fasonger og størrelser. Det finnes standardiserte hårdeler som man kan feste direkte. Man kan også få spesialtilpassede hårdeler. Disse kan lages etter en avstøpning av hodet ditt hvor de ulike flekkene markeres. Med hårdeler får man mulighet til å dekke alt ifra en «tikroning» til nærmest hele hodet.

Parykk

Ved utbredt hårtap der det er vanskelig å dekke til flekkene, kan parykk være en aktuell løsning. Parykker defineres etter hvor stor del av hodet de dekker, og vi skiller mellom helparykk, halvparykk og trefiredelsparykk. Sistnevnte kan man for eksempel bruke hvis man kun har igjen hår rundt hårfestet. Man kan få tilpasset en parykk slik at man kan beholde sin egen lugg. Parykker finnes i mange farger og stiler. Det er lurt å ta seg god tid når du skal kjøpe parykk, slik at du finner noe du kan føle deg komfortabel med. Et annet tips er at du tar med deg et bilde av håret ditt før du mistet det, hvis du ønsker en parykk som ligner. Det finnes standardiserte størrelser, spesialtilpassede parykker og individuelt tillagede parykker. Individuelt tillagede parykker er hårerstatninger som er spesiallaget etter mål og ønsket hårtykkelse, farge og hårlengde, og med valgfri type bunnmateriale. Standardparykker er parykker laget etter standard mål som oftest kommer i small, medium og large. En spesialtilpasset parykk er en standardparykk som spesialtilpasses for eksempel ved at man syr den inn. Om man ønsker en standardmodell, en spesialtilpasset parykk eller en individuelt tillaget parykk, avhenger ofte av hvilken situasjon man er i. En standardparykk har for eksempel kortere eller ingen leveringstid og er ofte billigere enn en individuelt tillaget parykk. I de tilfellene hvor det er vanskelig å si når og om håret kommer tilbake, er det flere som velger en individuelt tillaget parykk. Denne parykken sitter ofte bedre enn en parykk i standard størrelse. I parykkene brukes forskjellige typer hår og bunner. Hvilken løsning du velger, avhenger igjen av situasjon og dine behov. Rådfør deg derfor gjerne med Alopeciaforeningen og ulike forhandlere.

Ulike typer hår som brukes i extensions, hårdeler og parykker:

Ektehår er laget av 100 prosent ekte menneskehår som kommer fra forskjellige nasjoner. Kvaliteten på ektehår er varierende. Kvaliteten kan for eksempel påvirkes av den kjemiske og termiske prosessen et hår må igjennom for å få ønsket hårfarge.

Syntetisk hårfiber er fine tråder produsert for å ligne menneskelig hår og blir ofte brukt i standard parykker og i hårerstatninger. Syntetisk fiber tåler ikke varme fra føner eller rettetang. «Heat resistant» (eller på norsk varmefast) fiber er derimot et syntetisk hår som tåler varme fra krølltang og føner opp til 150 grader.

Blandingshår er ektehår blandet med enten syntetisk fiber eller heat resistant fiber. Blandingsforholdet kan variere i prosent ut fra farge eller struktur.

Forhandlere

Her finner du oversikt over ulike forhandlere som tilbyr ulike løsninger ved hårtap. Likepersonen i ditt område kan hjelpe deg med å finne forhandlere, og det kan være godt å snakke med noen som har erfaring på dette markedet. Det finnes utallige varianter av hårerstatninger og hodeplagg, og markedet er stadig i endring. På Alopeciadagen er det mange som benytter seg av muligheten til å se på og prøve ulike løsninger og samtidig få tips og råd av forhandlerne.