Kontakttjeneste

 LAA har en egen kontakttelefon åpent for alle fra 17.00 - 22.00. Ta gjerne kontakt med oss på telefon 957 54 929.


Om Alopecia Areata

Alopecia areata er fellesbetegnelse for ulike typer av en autoimmun hudsykdom som kjennetegnes ved flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Vanligvis starter sykdommen med en eller flere hårløse flekker i hodebunnen som er små, runde og glatte, og som deretter vokser seg større. Sykdommen forekommer både hos menn og kvinner i alle aldre, men de fleste som får diagnosen opplever symptomer før de er 30 år. Det er ikke påvist at sykdommen er arvelig, men forskning tilsier at alopecia areata har økt familiær forekomst slik at noen tilfeller kan andre familiemedlemmer også ha sykdommen. 

   
Bilder av typiske areata-flekker og hårtap i hårfeste

Årsaken til alopecia areata er at kroppens immunsystem ved en feiltakelse angriper hårsekkene i huden, men hvorfor kroppen angriper disse hårsekkene er ikke avklart. Ved alopecia areata reduseres de berørte hårsekkenes produksjon drastisk, hårsekkene blir små og produksjonen av hår stopper opp for kortere eller lengre tid. Hårsekkene forblir levende, mens de befinner seg i denne ”dvaletilstanden”. I visse tilfeller kan hårsekkene gjenoppta normal hårproduksjon. Da skjer dette oftest i løpet av det første året hvor pasienten opplever hårtap, mens andre vil oppleve at håret ikke kommer tilbake. Men det er også flere av våre medlemmer som har opplevd å få tilbake normal hårproduksjon selv etter flere år med diagnosen. 

De som får aloepcia areata har også noe høyere risiko for å utvikle andre autoimmune sykdommer, som for eksempel vitiligo (pigmenttap), diabetes og sykdommer i skjoldbukskjertelen (stoffskiftesykdommer). Behandlingen av disse andre autoimmune sykdommene vil mest sannsynlig ikke påvirke løpet til alpecia areata. Men det er viktig å påpeke at en stor andel av de som får alopecia areata ikke utvikler disse andre autoimmune sykdommene. 


ULIKER GRADER AV ALOPECIA AREATA

Alopecia areata er fellesbetegnelse for ulike grader av hudsykdommen som resulterer i flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen. Det finnes tre grader av alopecia areata: alopecia areata, alopecia areata totalis og alopecia areata universalis. Disse har fått navnene sine i henhold til hvor stor grad av hårsekkene som er rammet av ”dvaletilstanden”.

I alle former av alopecia areata forblir hårsekkene levende, og de kan gjenoppta normal hårproduksjon uten behandling og selv etter flere år med diagnosen. 

Alopecia Areata

Dette er den mest vanlige typen av den autoimmune sykdommen alopecia areata, og den som er rammet vil oppleve flekkvis tap av hår på hodet og/eller andre steder på kroppen i form av små, runde og glatte hårløse flekker.  Størrelsen og hyppigheten på disse flekkene vil variere fra person til person.

Alopecia Totalis

Den som er rammet av alopecia areata totalis vil oppleve at hårproduksjonen stopper opp i hele, eller praktisk talt hele hodebunnen, og for mange av de som får er det ønsker å benytte seg av parykk.

Alopecia Universalis

Dette er den mest omfattende typen av alopecia areata, hvor det er fravær av kroppshår på hele, eller praktisk talt hele kroppen. Også i dette tilfellet vil det være aktuelt for den som er rammet å benytte seg av parykk. I tillegg kan permanent make-up eller former for langvarig make-up være aktuelt som erstatning for manglende øyebryn og øyevipper. 

Klikk her for å fortelle en venn om siden vår

Del med en venn

Fra:

Til:

Har du sett dette: 
 
Captcha Image
 


Tenk over....

Ethvert menneske får realitetene slengt i trynet før eller siden, og må ta stilling til hva livet egentlig handler om.
Vetle Lid Larssen